Frihetlig ordbok: Friboren

Friboren

Share on FacebookShare on WhatsAppShare on TelegramShare on TwitterDags för ett till ord ur Frihetlig ordbok, där vi återupplivar gamla ord och begrepp ur svenska språket som vi känner kan göra gott här i fablernas land. Förra ordet var Herrehyllare. Dagens ord är Friboren; att vara född självägande och fri i kropp och sinne. Exempel: […]

Dags för ett till ord ur Frihetlig ordbok, där vi återupplivar gamla ord och begrepp ur svenska språket som vi känner kan göra gott här i fablernas land.

Förra ordet var Herrehyllare. Dagens ord är Friboren; att vara född självägande och fri i kropp och sinne.

Exempel: I 2010-talets Sverige fanns inte en enda friboren man eller kvinna kvar. Från vaggan till graven övervakades, kontrollerades, reglerades och dirigerades undersåtarnas liv in i minsta detalj av det statliga enväldet. Det fanns nästan ingen mänsklig aktivitet som inte var reglerad eller belagd med skatt av överheten.

Ur Fänrik Ståls sägner av Johan Ludvig Runeberg:

”Fritänkare jag nämns, det är min heder;
friboren är jag, och jag tänker fritt.”

Ur Frithiofs saga av Esaias Tegnér:

”Friboren man ej vika vill,
Ty verlden hör den frie till.”

Om du vill ta det frihetliga språkbruket ett steg längre kolla in Frispråkig, en sida som gör nya geniala tolkningar av ord, och rent av hittar på nya, för att skapa förståelse för den värld vi lever i.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur, stöd oss gärna med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

Ska vi höras på Söndag?

Få nyhetsbrevet varje söndagmorgon med veckans artiklar om svensk historia och nordisk kultur. Gratis!

Perfekt! Kolla inkorgen och bekräfta din anmälan så är det klart sen!