Frihetlig ordbok: Friboren

Friboren

Dags för ett till ord ur Frihetlig ordbok, där vi återupplivar gamla ord och begrepp ur svenska språket som vi känner kan göra gott här i fablernas land. Förra ordet var Herrehyllare. Dagens ord är Friboren; att vara född självägande och fri i kropp och sinne. Exempel: I 2010-talets Sverige fanns inte en enda friboren […]

Dags för ett till ord ur Frihetlig ordbok, där vi återupplivar gamla ord och begrepp ur svenska språket som vi känner kan göra gott här i fablernas land.

Förra ordet var Herrehyllare. Dagens ord är Friboren; att vara född självägande och fri i kropp och sinne.

Exempel: I 2010-talets Sverige fanns inte en enda friboren man eller kvinna kvar. Från vaggan till graven övervakades, kontrollerades, reglerades och dirigerades undersåtarnas liv in i minsta detalj av det statliga enväldet. Det fanns nästan ingen mänsklig aktivitet som inte var reglerad eller belagd med skatt av överheten.

Ur Fänrik Ståls sägner av Johan Ludvig Runeberg:

“Fritänkare jag nämns, det är min heder;
friboren är jag, och jag tänker fritt.”

Ur Frithiofs saga av Esaias Tegnér:

“Friboren man ej vika vill,
Ty verlden hör den frie till.”

Om du vill ta det frihetliga språkbruket ett steg längre kolla in Frispråkig, en sida som gör nya geniala tolkningar av ord, och rent av hittar på nya, för att skapa förståelse för den värld vi lever i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!