Handla våra historiska kartor

Gör en forntidsutflykt i sommar

Hemester
1934: Fornminnesföreningens utflykt till Skalunda hög i Skalunda socken, Kållands härad, Västergötland. Intendent S. Welin vilar sig i "stengärsgårn". Foto: Erik Hjorthén / Västergötlands museum

För många är det fortfarande läge att pusta ut och njuta av semestern. I år gick det kanske inte som man hade tänkt sig men vad gör väl det när man kan snickra, påta i trädgården och återupptäcka hembygden? Jag skulle vilja utmana er att ta en hemester tillbaka i tiden och åka på forntidsutflykt!

Från norr till söder finns det i Sverige otaliga fornlämningar som vittnar om vår mångtusenåriga historia och kultur här i Norden. Ristningar, rösen, fornborgar och högar som för de flesta är oupptäckta eller osynliga.

Tag tillfället som ges under återstoden av denna sommar och bege er ut i skog och mark för att bekanta er med gamla boplatser, gravfält och runstenar som säkert finns ett stenkast från där ni bor eller där ni slagit läger. 

1924: Pojkar vid förhistorisk hällristning från bronsåldern i Stora Herrebro, Östergötland. Foto: Arthur Nordén / Riksantikvarieämbetet

Det blir en chans att utforska de närmast mytiska, svunna sten- och bronsåldrarna och den kärva järnåldern – ett äventyr för gammal som ung som gärna följs upp med besök på museum där fantastiska fornfynd får måla en fantasins bild över märkliga kulturer och inspirerande dådkraft.

1912: Kvinna vid fornborgen Borgberget i Segersta, Hälsingland. Foto: Gustaf Hallström / Riksantikvarieämbetet

Packa picknickkorgen, fyll termosen till brädden och smörj in småttingarna och ni som finns på instagram får gärna dela med er av er Forntidsutflykt genom att tagga era bilder med @allmogens #forntidsutflykt

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt