Handla våra historiska kartor

Fimbulvintern i nordisk mytologi

Foto av Das Sasha / Unsplash

I den nordiska mytologin är Fimbulvintern en lång och bittert kall tidsperiod, som föregår världens undergång. Sitt namn har Fimbulvintern fått från de fornnordiska orden för mäktig (fimbul) och vinter (vetr).

I Snorres Edda beskrivs att Fimbulvintern varar i tre hela år utan någon sommar emellan. Obarmhärtiga snöstormar drar fram över världen, frosten blir hård som järn och vindarna är så bistra att solens värme förtas. Världen täcks av snö och is och i desperation börjar människor kriga mot varandra. Tillslut slukar vargen Sköll solen, samtidigt som stjärnorna faller från sina fästen på den mörknande himlen. De människor som inte dött i krigen dukar under av köld och svält.

Se Vetenskapens världs avsnitt om Fimbulvintern

Verklighetens Fimbulvinter

I modern tid har flera forskare anfört att myterna om Fimbulvintern kanske avspeglar folkliga minnen av en klimatkatastrof. År 536 och 540  inträffade två våldsamma vulkanutbrott någonstans på jorden, vilket gjorde att stora mängder partiklar ansamlades högt uppe i atmosfären. Under fler års tid ledde detta till att solens värmestrålning reflekterades bort och Europa kastades in i en köldperiod. Följden måste ha blivit missväxt. I Skandinavien, där människorna redan levde på gränsen till det möjliga, blev konsekvenserna förödande. Man tror att uppemot halva befolkningen dog. Sannolikt följde även sjukdom och krig i kylans spår. För de människor som levde då måste det ha sett ut som om världens undergång närmade sig.

Vissa arkeologiska fynd från denna tid vittnar om den förtvivlan och maktlöshet dåtidens människor kände. Stora mängder guldföremål har offrats till gudarna, men det finns även fynd av gudabilder som på olika sätt har skändats. Kanske övergav människor sin tro i besvikelse över gudarnas bristande gensvar.

Med tiden kan minnena av denna grymma period ha blivit en del av de myter som vävts in i religionen.


Tryckta källor:

Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi. Vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget.

Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms bokförlag

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i Nordisk mytologi. Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén & Sjögren

Rydberg, Viktor (2014), Fädernas gudasaga, Mimers bokförlag

Otryckta källor:

https://www.svtplay.se/video/20966844/vetenskapsfavoriter/vetenskapsfavoriter-fimbulvintern

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fimbulvinter

https://videnskab.dk/kultur-samfund/fimbulvinteren-er-ikke-en-myte

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mytisk-extremvinter-visade-sig-stamma

Först publicerad på Kulturminnet

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

En tanke om “Fimbulvintern i nordisk mytologi

  1. Thomas Gunnarson säger:

    Nu när Eddy minimum kanske inträder, så är svenskt jordbruk illa ute. Det som alltid varit Nordens verkliga livsmdelstillgång – kon – har idag blivit ett ”miljöproblem”… nationalekonomerna i Agrifood, som styr svensk jordbrukspolitik, kräver att de svenska industrikorna skall öka sin årliga mjölkproduktion med 1500 liter. Alltså uppåt 12-13 000 liter/kg per år.. Jämfört med medeltidens, och tidigare, 2500-3000 liter per år… Denna förändring har skett på mycket kort tid, då den medeltida produktionsnivån funnits kvar ända fram till 1980-talet ibland. Trots att staten via intensiv styrning för att gynna importraser (Holländska och engelska nötraser) inte lyckades utrota lantraserna utom i Södra Sverige upp till Dalarna… Den korta period som det moderna industrisamhället haft fritt spelrum är möjligen över med Eddy Solar Minimum. Problemet är att politiken och ekonomerna är fullständigt psykologiskt låsta i ett industriellt tänkande som inte tar med biologiska fakta, utan enbart enkla ekonomiska industriella funktioner. När den ekonomiska kris som måste blomma ut efter den ekonomiska obalans som blivit så tydlig efter -08, så blir det också en livsmedelskris av mått som är jämförbar med Fimbulvintern på 500-talet.

Kommentarsfältet är stängt.