Osta meidän historialliset kartat

Esi-isiemme jäljet

förfäder
1937: Bildstenar vid en gård i Änge i Buttle. Foto av Harald Faith-Ell / Riksantikvarieämbetets arkiv

Överallt ser man dem, spåren av våra förfäder. Vissa spår mer synliga än andra, som de här bildstenarna vid en gård i Änge på Buttle, Gotland.

Våra förfäder i hundratals generationer har lämnat spår efter sig i varje landskap, i varje hembygd, i varje by. Överallt ser man dem, om man bara öppnar ögonen och tittar. En röjd åker, en mossig stenmur, en gammal landsväg.

Nån brottades med stubbe och sten på den där åkern. Nån la ner varenda sten i den där muren med sina bara händer. Nån var den första att vandra genom den där urskogen, som blev en stig, som blev en väg. Har man nordiskt ursprung behöver man inte besöka ett museum för att ta del av sin historia – sina rötter. Det räcker att öppna ögonen. Det räcker att gräva där man står, bokstavligen.

Därför är det så himla enkelt att avfärda allt prat om att vi svenskar inte skulle ha någon egen kultur, eller att ”all utveckling kommit utifrån”, som de invandringsromantiska fantasier de faktiskt är. För det räcker nämligen att lyfta blicken från slaskpressens senaste slaskkrönika så finns de där rätt framför näsan på oss.

Våra rötter.

Vår historia.

Vår svenska och nordiska kultur.

Och vet ni vad? Vår kultur är inte perfekt. Den är absolut inte ”lagom”. Men den är vår, och den är vacker.

Tilaa YouTube:


Jos arvostat Allmogens itsenäistä työtä kuvaamaan hienoa ruotsalaista historiaa ja pohjoismaista kulttuuria, ja olet tervetullut ostamaan jotain mukavaa kaupasta tai tukemaan meitä vapaaehtoisella lahjoituksella. Kiitos etukäteen!

Tuki Allmogens Swishin kautta: 123 258 97 29
Tuki Allmogens genom att liity
Tuki Allmogens testamentissasi

Suosittu

Yksi ajatus aiheesta "Spåren av våra förfäder"

Kommentit on suljettu.