Uutiset
Småländsk skogsby blir kulturreservat
huhti
Den småländska byn Stensjö, norr om Oskarshamn, blev nyligen det första kulturreservatet i Kalmar län. Med ombildningen har Kungliga Vitterhetsakademien, som äger marken, tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar tagit steget för att bevara den småländska byn och dess kulturlandskap för framtida generationer.
Om Stensjö by med sin idylliska klunga av röda hus med vita knutar känns bekant så är det nog för att du sett den förr – i TV. Stensjö by är nämligen självaste Bullerbyn ur Astrid Lindgrens filmer. Nåja, en del av den. Filmerna spelades huvudsakligen in i Sevedstorp i Vimmerby 8 mil därifrån, men flera scener är alltså tagna direkt i Stensjö byn eller på vägarna kring byn. Stensjö by är numera också det 35:e statliga kulturreservatet i Sverige.
Inför ombildningen till kulturreservat har man gjort en grundlig översyn av skötseln av byn, ett arbete som pågått under flera år. I och omkring Stensjö by kan man uppleva ett äkta småländskt kulturlandskap som har formats av slåtter och bete genom århundraden. Nu ska det landskapet bevaras.
Vi ser stora fördelar med att Stensjö by blir kulturreservat. Framför allt ökar synligheten och vi hoppas på ett större samarbete med kommunen, skolor och föreningar. Gamla metoder att bruka marken kommer tillbaka i Stensjö by och vi ser fram emot att få visa upp det för gamla och nya besökare, vi vill vara en förebild för kulturmiljövården.
Professori Mats Widgren, Kirjallisuusakatemia.
Många års arbete har lett fram till det här, men det stora arbetet börjar nu. Vitterhetsakademien har inlett abetet med att bevara det värdefulla, småländska kulturlandskapet för framtiden. Man vill i Stensjö by ge en bild av hur en skogsby i Småland såg ut och fungerade runt sekelskiftet 1900.
Rent konkret innebär det arbetet att man kommer att återinföra betande djur på marken i skogen närmast byn för att ge ett mer öppet landskap. Åkrarna ska även besås med äldre spannmålssorter och de gamla slåtterängarna ska precis som för slås med lie. Gräsmattorna runt husen kommer att ersättas av sekelskiftesträdgårdar, och det roliga arbetet kommer Stensjö bys alldeles egna trädgårdsmästare Frida Persson stå för.
Byn Stensjö nämns för första gången i skrift år 1351, då som Stenzöö, den steniga ön. Stenen har varit en konstant följeslagare för den småländska bonden, vilket otaliga mil av gamla stenmurar vittnar om. Många byar splittrades, bröts upp, av laga skiftet 1850. Men inte Stensjö by, som ”tack vare” en tvist mellan de fem ägarna i byn fick förbli just en by.
Relationen mellan kultur och natur är inte bara en historisk fråga utan i hög grad en framtidsfråga. Vi tror att det småländska odlingslandskapet så som det såg ut innan den storskaliga industrialiseringen av jordbruket under 1900-talet har mycket att lära oss som lever idag, både forskaren och besökaren på Stensjö. Förhoppningen är att ny kunskap och förståelse skall komma ut av den här satsningen.
Peter Gillgren, Kirjallisuusakatemia
Tilaa YouTube:
Jos arvostat Allmogens itsenäistä työtä kuvaamaan hienoa ruotsalaista historiaa ja pohjoismaista kulttuuria, ja olet tervetullut ostamaan jotain mukavaa kaupasta tai tukemaan meitä vapaaehtoisella lahjoituksella. Kiitos etukäteen!
Tuki Allmogens Swishin kautta: 123 258 97 29
Tuki Allmogens genom att liity
Tuki Allmogens testamentissasi
Smålandin historialliset kartat
Seinäkarttamme ovat huolellisesti restauroituja, vuosisatoja vanhoja karttoja, jotka painetaan uudelleen Ahvenanmaalla mattapintaiselle, ikääntymisen kestävälle, museokelpoiselle premium-paperille. 1% tuotosta menee suoraan takaisin kulttuuriperintöön!
Suosittu
- Metsästäjän kehtolaulu
- Kvilleken – en 1000-årig jätte
- Kaksi tarinaa Ruotsista
- Granhultin kirkko - kulttuuriperinnön aarre
- Almaagien teurastus Helgeandsholmenilla 1463.
- Smokestone (Silmä 136)
- Allmoge – vad är det?
- Joulupukki
- 25. maaliskuuta 1644: Skanialaisten talonpoikien joukkomurha Borstin taistelussa.