Handla våra historiska kartor

Färglägg dina gamla fotografier på en sekund med DeOldify

Färglagt foto
1930-tal: Trafikpolis vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Foto: Carl Gustaf Rosenberg / Riksantikvarieämbetet

Jag har testat DeOldify, en gratis mjukvara som färglägger gamla foton och videoklipp. Det är busenkelt, och resultatet är oftast över förväntan.

Förra veckan i artikeln med gamla videoklipp från Stockholm nämnde jag DeOldify, en mjukvara baserad på ”deep learning” som automatiskt färglägger svartvita fotografer och videoklipp.

Hur bra funkar det? Ibland kan man få lite märkliga färgtoner, främst i ansiktet, men i de flesta fall blir det faktiskt överraskande bra. Bedöm själv fotografierna nedan, som jag kört genom programmet på DeepAI:

1932: Hästmarknad i Falköping, Västergötland. Foto: Hästmarknad i Falköping. Foto: Mårten Sjöbeck
Min kära farmor Astrid. 1950/1960-tal.
1932: Hemmansägaren Carl Anders Samuelsson, född 1857, och hustrun Anna Lena. Stockaryd, Småland. Foto: Einar Erici / Riksantikvarieämbetet.
Vilhelm Moberg, foto sannolikt taget på 40-50-talet.
1935: Greta Persson, 66 år, i folkdräkt. Hustru till hemmansägaren Ollas Per Persson i Almo, Dalarna. Foto: Einar Erici / Riksantikvarieämbetet

Vad tycks? Du kan testa själv här.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt