Handla våra historiska kartor

Eva Ekeblad (1724 – 1786) – Sveriges första kvinnliga kemist?

Eva Ekeblad

Dela på FacebookDela på WhatsAppDela på TelegramDela på TwitterEva Ekeblad, född De la Gardie 10 juli 1724 i Stockholm, död 15 maj 1786 i Lidköping, var en svensk grevinna och vetenskapsman. Hon blev 1748 den första kvinna som blev invald i svenska Vetenskapsakademien. Hon är kanske mest känd för att i Sverige ha varit den […]

Eva Ekeblad, född De la Gardie 10 juli 1724 i Stockholm, död 15 maj 1786 i Lidköping, var en svensk grevinna och vetenskapsman.

Hon blev 1748 den första kvinna som blev invald i svenska Vetenskapsakademien. Hon är kanske mest känd för att i Sverige ha varit den första att beskriva hur man kan göra brännvin av potatis och skulle kunna kallas Sveriges första kvinnliga kemist.

Potatisen planterades för första gången i Sverige på 1650-talet i Uppsala botaniska trädgård av Olof Rudbeck, men den stora populariteten kom först på 1800-talet då kunskapen om potatisens användning vid beredning av brännvin blev känd bland allmogen.

Ända sedan Sten Sture den äldres dagar i slutet på 1400-talet har svenska staten av och till förbjudit, reglerat och monopoliserat produktionen och försäljningen av rusdrycker med syfte att fylla sina egna kassor och främja arbetslinjen för undersåtarna. Senast hembränningen förbjöds var 1855. Samma år infördes också spritskatt.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt