Ester och Gustav på Höjda

Featured Video Play Icon

Följ med till Höjda, en ödeby i nordvästra Ångermanland där bara Ester och Gustav bor kvar. Året är 1972, och tiderna har blivit sämre. Orkar de fortsätta?

I den här lilla dokumentären får du följa med ångermanlänningarna Ester och Gustav när de arbetar i skogen, när de fiskar, när de bakar och gör ost, när de kular (lockar på korna), ja när de tar tillvara på naturens resurser – något som svensk allmoge blivit mästare på genom generationerna.

Här uppe i det karga, mörka Norden har man inte fått någonting serverat på silverfat, inte ens långt in på 1900-talet. Att ta tillvara på naturens resurser var ett måste, även på Höjda. Närmsta affär ligger 2 mil bort, det finns ingen väg dit och inte heller någon el. Gustav har jobbat med egen skog, men har svårt att konkurrera med de moderna maskinernas intåg i skogsbruket. Att “arbeta och göra rätt för sig”, det var Gustavs ledord – men nu börjar tvivel och oro uppstå på ålderns höst. Ur filmbeskrivningen står följande:

Platsen är en idyll och det är denna som visas i filmen. En idyll som hotar att försvinna, för att den ligger i en del av landet som håller på att dö.

Filmen visar en tid som är så nära vår men som ändå känns så långt borta för en som är född och uppvuxen i det “moderna” urbana Sverige. Kan idyllen som filmen visar återuppstå?

Nej, inte i samma form. Den tiden är förbi. Det är andra tider nu, och med nya tider kommer nya förutsättningar och möjligheter. Vem vet vad framtiden bär i sitt sköte för de otaliga ödebyarna ute i landet? En dag ska de leva igen. Sanna mina ord.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur, stöd oss gärna med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

3 tankar om “Ester och Gustav på Höjda

  1. Profilbild
    Kristina Magnusson säger:

    En ren njutning att följa livet och bestyren på gården. Fast vemodigt… Skulle vara intressant med en uppföljare. Nästa generation, hur lever de? Och gården, vad har hänt med den? Övergiven och förfallen
    med igenbuskade åkrar? Sommarstuga? Eller har någon “fri” själ flyttat dit?

Kommentarsfältet är stängt.

Ska vi höras på Söndag?

Få nyhetsbrevet varje söndagmorgon med veckans artiklar om svensk historia och nordisk kultur. Gratis!

Perfekt! Kolla inkorgen och bekräfta din anmälan så är det klart sen!