”Endast på allmän beväpning av allmogen kan ett gott samhälle byggas.”

Endast på allmän beväpning av allmogen kan ett gott samhälle byggas. Det visar oss Edsförbundet. / Kyrkoherde Didrik Petri i Söderåkra, död 1548.

Fotot kommer från Närke och är taget av Gustaf Ferdinand Hallberg (1860 – 1934) i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Med Edsförbundet menade kyrkoherden det gamla schweiziska edsförbundet, föregångare till dagens moderna Schweiz, som var ett försvarsförbund som urkantonerna ingick 1291 och varade till 1798. Vilhelm Moberg nämner i Min svenska historia att […]

Fotot kommer från Närke och är taget av Gustaf Ferdinand Hallberg (1860 – 1934) i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.

Med Edsförbundet menade kyrkoherden det gamla schweiziska edsförbundet, föregångare till dagens moderna Schweiz, som var ett försvarsförbund som urkantonerna ingick 1291 och varade till 1798.

Vilhelm Moberg nämner i Min svenska historia att ”kyrkoherde Didrik Petri i sammanhanget förklarar den svenska allmogens alla olyckor med att den ‘har gjort sig värnlös’”. På den punkten höll dock inte Fabian Månsson med, som Moberg nämner.

”Fabian Månsson visste att en allmän avväpning av vårt lands bönder aldrig hade genomförts. Många försök har gjorts att avhända dem vapnen, men de har endast delvis och för tillfället lyckats. Bönderna behöll alltid sina vapen för jakten, och de var desamma som de använde för fejd och krig. Och de tillverkade sina vapen själva: när de tvingades utlämna sina armborst kunde de genast göra sig nya.”

I dagarna har den frihetliga bloggaren Henrik Alexandersson gett ett nutida perspektiv på saken, som du kan läsa här. Gör det. Leta sen upp din närmsta skytteklubb och lär dig skjuta och träffa vänner.

Svenska Skyttesportförbundet är en Frivillig Försvarsorganisation, och skyttesporten är en viktig del av Sveriges frivilligförsvar. Redan 1860 drog Skarpskytterörelsen igång som frivillig försvarsrörelse, efter utländska förebilder. Den här första skytterörelsen blev en verklig folkrörelse, och redan 1864 fanns det 239 föreningar med över 33 500 medlemmar. Under andra världskriget skedde en liknande anstormning i tiotusental till skjutbanorna.

”Initiativtagare till den svenska skarpskytterörelsen var några kända publicister – Viktor Rydberg och Sven Adolf Hedlund i Göteborg och August Blanche och Lars Johan Hierta i Stockholm. Sveriges försvar ansågs av initiativtagarna vara för svagt, och försvarsviljan upplevdes som dålig. Istället för den gamla indelta yrkesarmén ville man ha allmän värnplikt och en frivillig folkbeväpning efter samma mönster som i Schweiz.” – Wikipedia

Är du däremot typen som uppskattar naturen – och kött – är ett alternativ att ta jägarexamen och bli kompis med ditt närmsta jaktlag. Ett tredje alternativ, som jag själv ämnar att fullfölja framöver, är att gå med i det lokala Hemvärnet (även om jag redan har jägarexamen och tränar och tävlar aktivt i skytteklubb). Varför? För om historien lär oss någonting så är det att krig och oroligheter kommer och går, men människans oförmåga att lära av sina misstag består. För mig sitter scouternas motto fortfarande kvar: Alltid redo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!