Shop our historical maps
Culture
What did people eat in Sweden in the past?
Aug
Share on FacebookShare on WhatsAppShare on TelegramShare on TwitterRight into the last century, people in Sweden ate what nature could provide. The Nordic peoples were farmers, people of nature, who lived off the land and the forest. Often the food was not enough and they had to go to the forest to [...]
Right into the last century, people in Sweden ate what nature could provide. The Nordic peoples were farmers, people of nature, who lived off the land and the forest. Often the food was not enough and they had to go to the forest to get what the fields could not provide.
Hungersnöd inträffade med korta mellanrum, särskilt i de nordliga landskapen, senast 1867-1869 under den så kallade Norrlandssvälten. “Det finns en sida i den svenska allmogekulturens historia, som är en av de mörkaste och dystraste, och det är nödbrödets historia”, säger Tobias Norlind. Det sammanfattar väl svenska folkets utmaningar att sätta mat på bordet.
Men det fanns år då skörden mättade Sveriges torpare och tjänstefolk. Här är ett exempel på årsförbrukningen hos en småländsk torparfamilj, ur boken “De fattigas Sverige” som Vilhelm Moberg hade i sitt arbetsbibliotek.
The family in the example was relatively well off compared to the poorest, many of whom lived on the breadline well into the 20th century.
Of course, the diet also varied from place to place in the empire, depending on the conditions of cultivation. Up in colder Norrland, for example, more barley and less rye was grown.
In The Struggles for Freedom of the Swedish Ommogens volume 2 kan man läsa om tjänstefolkets förhållanden, och där framgår det “att man icke svältfödde folket, när årgången lämnade tillräcklig avkastning”, här med ett exempel från Uppland:
“Sålunda har man från Upland 1620, alltså före potatisens tidsålder, bevarat följande matsedel från allmogens bord:”
Sunday: Dinner: cabbage with grits or peas in it, pork, meat and steak - it should be noted that generally no more than two meals a day were taken - and evening meal: meat soup, fresh meat, fowls or birds.
Monday: Dinner: beer soup or egg soup, herring, pike.
Evening meal: porridge, boiled herring, cod.Tuesday: Dinner, cabbage or peas, meat and pork, steak or saltwater meat.
Evening meal: meat soup', mashed potatoes with milk or other fruit; fresh meat.Wednesday: Dinner: boiled or sweet milk, herring, dry or fresh fish.
Evening meal: porridge with salmon or pike or rice cooked with a jug of milk; boiled herring; cramp herring.Thursday: Dinner as on Sunday. Evening meal: fresh meat soup with bread, sausages or jam, fresh meat.
Friday: Dinner: warm beer and bread, cramps herring, soaked pike or stockfish.
Evening meal: spiked herring, peas with vinegar and cod.Saturday: Dinner: porridge, salmon or fresh fish, eggs, jam or sausages.
Evening meal: porridge, salt fish, cod or pike, turnips or other fruit of its value
More from Alfred Kämpes The struggle for freedom of the Swedish Ommogens about food in Ångermanland, Dalarna, Västmanland, Halland and Skåne:
“Om matförhållandena frampå 1700-talet anför Linné från Ångermanland 1732 följande, som kan vara av intresse att taga del av:”
“Tre mål ätes förutom frukost om sommaren. Då ätes alltid om dagarna till middag surströmming, så att surströmmingen (ofta obenad) lägges mellan tunnbröd och bits sä en bit; sedan ätes surmjölk utan grädde, sedan underst den en ostskiva eller en smörgås. Men kött tages intet efter. Till mats kal, ärter, rovor, kål mest söndag, ärter en gäng i veckan: då kålen tryter, 2 gånger ärter, rovor mest var morgon med saltströmming, på slutet av kokningen lagges strömmingen dit, att han ej skall kokas sönder, litet mjöl på och sur mjölk supes. Om aftonen alltid kornmjölsgröt. Om morgonen, då man går ut, smör och bröd eller ost och bröd, som är snarare. Av blandbröd får man 1/4 kaka i målet, godbrödet få de aldrig smaka, ty det är för främmat eller stor högtid, eljest spisbrödet, som alltid ätes 4- å 6-falt, tunnt som papper. Alltid öl i källaren (utom spisölsdrickat), då främmande komma. Om sommaren drickes alltid syra.”
“Samma celebre författare lämnar 1734 även från Dalarna följande matuppgifter:”
“Deras spis är ordinär, förutom ärtbröd, bröd med mäsk och kornmjöl, blandat agnebröd, allt tunnt bakat, vilket de sätta in i ugnen, igenom det de linda kakan kring en stång och veva utav henne sedan i ugnen. Eljest bruka de ock tjockt bröd, när de äro borta. Deras mat är eljest ordinär, förutan att de var afton äta gröt, dels kokad hel hård av ärt-, dels av kornmjöl; blir något övrigt så ätes till frukost, varpå de sedan kunna äta 3 å 4 gånger om dagen. De bruka ock äta smör, missmör och ystningsost i en massa sammanblandade”
“Från Västmanland lämnar Bergenskiöld 1784 följande uppgifter:”
“I enskilda hushållningen går sparsamt till, varje dag i veckan har sin vissa matordning, och jag skall här införa en, som blivit mig meddelt av bärgslagsgruvfogden Lekman, och vilken skall vara upprättad efter kosthållningen i Dalkarlsbergs gruvlag:
Sunday: morning: soup with cabbage roots and meat for soup. Dinner the same. Evening meal: cabbage and meat.
Monday: morning: cabbage and meat. Dinner: soup and cabbage. Evening meal: porridge and milk and herring.
Tuesday: all meals peas and meat.
Wednesday: morning: peas and meat. Dinner: milk and butter. Evening meal: porridge and herring.
Thursday: morning, noon and evening: root soup and meat.
Friday: cornmeal puff pastry with butter and herring all meals.
Saturday: morning: porridge, butter and herring. Dinner: milk, butter and herring. Evening meal: porridge and herring"
“Hallands matordning 1796 skisseras av prosten Per Osbeck sålunda:”
“Folket här på orten äter 5 gånger om dagen, frukost, daver, middag, merafton och kvällsmat. Frukosten är en sup brännvin om den finnes. Daver består av sill och dricka med mjölk blandad. Middag: kål, ärter, soppa jämte kött och fläsk eller vad som kan åstadkommas; merafton brännvin. Kvällsmat merendels gröt, en afton kokt, den andra uppstekt.”
“I Skåne hade man 1797, enligt Svanander, följande matförhållanden, åtminstone inom vissa orter:”
“Bonden bakar sitt limpbröd av rågmjöl och kornmjöl, hälften av vardera slaget. De förmögnaste på slätten äta dock sammantaget rågbröd. Fläsk har i äldre tider mycket brukats även till frukost, då skogarna voro större och sillförrådet mindre. Nu ger en fattig bonde vad han kan, men den förmögnare:
A drink and bread, cheese and bread or a sandwich for your morning snack.
For breakfast davre, herring, drink and bread.
For dinner cooked food of cabbage, peas, soup, porridge with broth, pork, meat, fish, etc.
For dinner goose liver, pussy food, sandwiches, pancakes, eggs, etc. with a drink.
For the evening porridge and milk or drink and bread.
During mowing, mowing and turf-cutting, small dinners are sometimes served.
These meals are nevertheless more carefully observed in the smooth part of the hamlet (Bara), than in the hilly and wooded one."
Subscribe to YouTube:
If you appreciate Allmogens independent work to portray our fine Swedish history and Nordic culture, you are welcome to buy something nice in the shop or support us with a voluntary donation. Thank you in advance!
Support Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Support Allmogens by becoming a member
Support Allmogens in your will
Popular
The slaughter of the almages on Helgeandsholmen 1463
Speech on Swedish Flag Day
20 American towns named by and after Swedes
7 exciting burial mounds around Sweden
Smokestone (Eye 136)
25 March 1644: Massacre of Scanian peasants at the Battle of Borst
The plague in the Gullspång river
Allmoge - what is it?
How to renovate old windows step by step
Incredibly interesting to hear what ordinary people ate so long ago! Thank you for all you do with this project. I was wondering if you know of any other source of older food recipes that one can access? Perhaps some cookbook or site on the internet that might be of interest. Doesn't have to be 400 year old recipes of course, anything non-modern and Swedish is appreciated and an extra plus for Småland food.
With kind regards