En värmande bok om hur Sverige verkligen var

Svenska folkets bilder

Boken Svenska folkets bilder av Jane Fredlund har några år på nacken. Den gavs ut 1978, men kan ändå sägas vara mer aktuell idag än vad den någonsin varit – idag, när rottrådarna till vår historia har blivit oroväckande tunna, behöver vi böcker som förmedlar genuina skildringar av Sveriges förflutna.

Upprinnelsen till boken Svenska folkets bilder var när veckotidningen Saxon 1976-77 uppmanade sina läsare att skicka in bilder från ”den gamla goda tiden”. In strömmade då en uppsjö av fotografier, som i många fall legat undanstoppade i byrålådor och kartonger i decennier. Svartvita och gulnade berättade de om människor och livsvillkor som sedan länge försvunnit: om stora barnaskaror, vårtvätt i bäcken, sotarpojkar och livet vid fäbodarna. I många fall bifogades personliga minnen av de avbildade händelserna. Bildskörden var en sådan kulturhistorisk guldgruva att delar av den tillslut samlades i Jane Fredlunds bok.

De flesta av de fotografier som presenteras är från sent 1800-tal eller början av 1900-talet. Miljöerna som skildras är vitt skilda. Läsarna får möta torparen och hans familj utanför den enkla bostaden, skogshuggaren i hans koja och fina damer på cykelutflykt. Till bokens mest gripande innehåll hör porträtt av barnhemsbarn, ögonblicksbilder av lantarbetare på fälten och avskedsbilder tagna inför utresan till Amerika. Fotografierna är försedda med kulturhistoriska kommentarer och berättelser om personerna som avporträtteras.

Det här är en bok som det är lätt att fastna i. Fotografierna förmedlar ett budskap som går rakt in i den nutida läsaren och i många fall skakar om. Dess största styrka är att materialet är helt oförvanskat. Så här såg Sverige ut. Så levde dåtidens svenskar. Det här var deras vardag, deras högtider och deras livsbetingelser. De presenteras utan skönmålning eller vinkling: bilderna tillåts berätta en sann historia om vårt land.

Svenska folkets bilder går inte att hitta i nyupplaga, men flera äldre exemplar finns till salu på Bokbörsen. Den går också att fjärrlåna på bibliotek. Att få tag på den kräver således lite arbete, men den bjuder i gengäld läsaren på en alldeles särskild läsupplevelse. Jag vill varmt rekommendera den.

via Kulturminnet

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur, stöd oss gärna med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

Ska vi höras på Söndag?

Få nyhetsbrevet varje söndagmorgon med veckans artiklar om svensk historia och nordisk kultur. Gratis!

Perfekt! Kolla inkorgen och bekräfta din anmälan så är det klart sen!