Handla våra historiska kartor

En av de äldsta kartorna över Norden kan nu bli din

Carta Marina Gotland karta

Carta Marina är en av de äldsta kartorna över norden, rent av den tidigaste någorlunda korrekta kartan, som publicerades år 1572. Nu 445 år senare har den här juvelen ur vårt nordiska kulturarv tryckts upp igen, och nu kan den bli din.

Okej, ska vi vara petiga så trycktes den första upplagan av Carta Marina redan år 1539 i Venedig, och upphovsmannen var Olaus Magnus (1490–1557), som var bror till Sveriges siste katolske ärkebiskop Johannes Magnus. Han la ner tolv års arbete på kartan innan den trycktes, och den var tänkt som en illustration till Olaus Magnus stora historiska verk ”Historia de gentibus septentrionalibus”, eller ”Historia om de nordiska folken”, som utkom på latin i Venedig 1555.

Kartan du kan köpa här är den andra upplagan av kartan som publicerades år 1572, 33 år efter den första upplagan, och upphovsmannen var Antonio Lafreri. Kartan har sen färglagts för hand. I den andra upplagan utgick Antonio från Olaus Magnus original som var 125×170 cm och ritade om alla detaljer från grunden för att göra kartan mer anpassad för mindre format, som den karta som nu har tryckts upp av Allmogen på 70×100 cm konstpapper (170 gr/m).

Olaus Magnus beskrev sin karta så här i svensk översättning:

En kort utläggning till de nya kartorna över det gamla Götariket och andra nordiska länder samt med de underliga ting till lands och i vatten där inbegripna, vilka hittills aldrig i hela världen klart beskrivits…

Kartan är prissatt så även de fattigare folklagren i Norden ska ha råd att hänga den på väggen och dagligen kunna förundras över sitt makalösa hem på jorden.

Endast 199 riksdaler kostar den, och överskottet går som alltid oavkortat till att öka tempot med Allmogen och göra ännu mer, ännu bättre, ännu snabbare.

Köp här:

https://allmogen.org/produkt/carta-marina-1572/

Bakgrundsmusik i videon: Erik Svansbo – Vårvindar friska efter Åker Erland, Malung

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt