Handla våra historiska kartor

Lyssna till din hembygds vackra dialekt på Dialektkartan

Dialektkartan
Dialektkartan

Institutet för språk och folkminnen, en statlig myndighet som samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen, har nu lanserat en fin dialektkarta där du kan lyssna på gamla inspelningar från olika delar av landet.

Dialektkartan hittar du nu flera hundra gamla inspelningar av dialekter runt om i Sverige. Så småningom kommer det finnas tusentals. Dialektkartan ingår i Isofs ambitioner att tillgängliggöra myndighetens omfattande arkivsamlingar för allmänheten.

Läs mer om nyheten här i institutets pressmeddelande.

Det roliga är att man inte bara får ta del av dialekterna utan också fantastiska lokala berättelser, levnadsskildringar och sägner. När jag zoomar ner till mina fäders anrika bygder i Anundsjö, Ångermanland, hittar jag en intervju med Märta Mårtensson (född 1878) som gjordes år 1955 av Folke Hedblom. Det pratas fäbodliv, hur en pigas arbetsvecka kunde se ut, julfirande, superi, rågskörd, vitra, med mera.

”Vi har fått stor hjälp av hembygdsföreningar och släktforskare med att identifiera personerna som förekommer i materialet närmre. Tack vare dem kan vi komplettera det inspelade materialet med fotografi och information om de som talar, allt eftersom arbetet fortskrider. Det gör Dialektkartan till en riktig skattkista för den som är nyfiken på röster från förr från en särskild trakt, eller kanske rent av från en gammal släkting”

Lena Wenner, projektledare för Dialektkartan.

Sedan tidigare har institutet också en Sägenkarta, och så har förstås Allmogens vår egna ständigt växande Historiekartan. Deras kartor rekommenderas varmt till dig som vill gräva ner dig i vår gemensamma kulturskatt som visar vår kulturs och vår historias fantastiska mångfald.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt