Laden Sie unser historische Karten
Nachrichten
Vilka böcker kommer Projekt Moberg att digitalisera?
Jan
Anteil an FacebookAnteil an WhatsAppAnteil an TelegrammAnteil an X (Twitter)Snart börjar det stora arbetet med att digitalisera Svenska allmogens frihetsstrider av Alfred Kämpe, vilket var huvudmålet med vår Kickstarter-kampanj och startpunkten till att idéen med Projekt Moberg föddes. Men vilka fler böcker kommer man kunna hitta i biblioteket i […]
Snart börjar det stora arbetet med att digitalisera Der Freiheitskampf der schwedischen Ommogens av Alfred Kämpe, vilket var huvudmålet med vår Kickstarter-kampanj och startpunkten till att idéen med Projekt Moberg föddes.
Men vilka fler böcker kommer man kunna hitta i biblioteket i framtiden?
Först och främst kommer fokus vara på böcker som Vilhelm Moberg – en av Sveriges mest älskade författare genom tiderna – själv rekommenderat, använt och refererat till i sitt författarskap – böcker som skildrar folken och livet i Norden genom tiderna.
Böcker som innehåller – inte kungarnas, politikernas eller krigens historia – utan allmogens liv och historia, som också är fredens och frihetens historia.
Böcker som skildrar vårt folkarv och dess mångfald av seder, sagor, sägner och traditioner, högtider och måltider, värderingar och moraliska kompasser, den forna seden och den kristna seden, slitet på åkrarna och i skogen, allmogens hårda kamp mot naturens krafter och mot fattigdom, och våra förfäders kärlek till freden och friheten samt deras motstånd mot överhetens förtryck och förmynderi genom århundradena.
En begränsning när det kommer till val av böcker att digitalisera är så klart upphovsrätten. Projekt Moberg respekterar svensk lag, än vad man tycker om just utformningen av upphovsrätten, och kommer därför hålla oss till böcker där upphovsrätten löpt ut, dvs. böcker vars författare varit död sedan minst 70 år. Det ger att alla böcker vars författare dog innan 1946 är fritt fram att digitalisera. I de fall där författaren dog senare men vi gärna vill digitalisera boken kommer vi att försöka leta reda på författarens efterlevande och be om tillstånd.
Några exempel på böcker om Sveriges och Nordens historia som kommer att digitaliseras och ges ut i nyproducerat e-boksformat:
- Svenska folket I-II av August Strindberg
- Vikingatidens historia av Fabian Månsson
- Folkvandringarnas historia av Fabian Månsson
- Gustaf Vasa och Nils Dacke I-III av Fabian Månsson
- Konungasagor I-III av Snorre Sturlasson, översatt av Emil Olsson
- Eddan, översatt av Erik Brate
- Svenska folket under hednatiden av Hans Hildebrand
- Wärend och wirdarne av Hyltén-Cavallius
- Der Gott der Väter von Viktor Rydberg
- Fornnordiska sagor av A. Ekermann
- Svenska folksägner av Herman Hofberg
- Med flera.
Sen har jag personligen, som brukare av jorden, också ett stort intresse av mer praktiska böcker. Böcker om hur de självhushållande folken överlevt i norden genom att bruka jorden och nyttja skogens resurser. Hur de förvandlade skog till åker, vilka grödor de planterade och hur, hur man byggde sina hus och alla andra redskap och verktyg man behövde från timmer, järn och sten. Exempel på böcker är Aus den glücklichen Tagen der Selbstversorgung av Johan Lindström Saxon, Bonde-praktikan, und En fullständig svensk hushållsbok av Reinerus Reineri Broocman.
Sist men inte minst finns det många gamla böcker som skildrar de olika gamla landskapens lokala historia, seder och sägner under de senaste hundratals åren. Vi får inte glömma att Sverige en gång bestått av många små länder med en mångfald av olika folk.
Ja till och med det som idag är landskapet Småland har en gång bestått av många små länder; Värend, Kinda, Njudung, Aspeland, Finnveden, och så vidare. Jag själv är uppvuxen i Nolaskogs, Ångermanland, och kommer börja där med digitaliseringen av nolaskogsarnas lokala sägner, seder och bruk.
Bara att digitalisera böckerna på den här listan är ett hästjobb och det kommer att ta tid, speciellt då jag ensam (för stunden) kommer att sköta digitaliseringen.
Vill du hjälpa till med bevarandet av vårt litterära kulturarv?
Hör av dig till mig på daniel@projektmoberg.se om du vill bidra till Projekt Moberg med din tid (idéellt) och samtidigt lära dig hur man producerar e-böcker.
Glada nyheter är att råmaterial för många relevanta böcker redan finns inskannat av Projekt Runeberg, Das Internet-Archiv und Google Books, t.ex. Die Vätergott-Saga av Viktor Rydberg.
Där det redan finns inskannat råmaterial sparas tid genom att man inte behöva skanna in det igen, utan då kan man istället använda det och direkt börja med att förvandla råmaterialet till högkvalitativa och användarvänliga e-böcker.
Om du vill veta när Projekt Moberg släpper en ny bok, anmäl dig då till vårt nyhetsbrev och följ Projekt Moberg på Facebook!
Abonnieren Sie YouTube:
Wenn Sie schätzen Allmogens unabhängige Arbeit, um unsere schöne schwedische Geschichte und nordische Kultur zu porträtieren, sind Sie herzlich eingeladen, etwas Schönes im Shop zu kaufen oder uns mit einer freiwilligen Spende zu unterstützen. Vielen Dank im Voraus!
Unterstützung Allmogens über Swish: 123 258 97 29
Unterstützung Allmogens von beitreten
Unterstützung Allmogens in Ihrem Testament
Beliebt
Weihnachtsmann
Das Gemetzel an den Almosen auf Helgeandsholmen 1463
So renovieren Sie alte Fenster Schritt für Schritt
Allmoge – vad är det?
Die ersten Schweden
Die Pest im Fluss Gullspång
Rauchstein (Auge 136)
Rede zum Tag der schwedischen Flagge
Albertus Pictor - unser bedeutendster mittelalterlicher Künstler