Denna historiska karta över Närke utgavs under 1740-talet av lantmätaren Jacob Nordencreutz. År 1734 erhöll Nordencreutz tillstånd av konungen Fredrik I (bekräftat med privilegium 1738) att låta trycka bland annat provinskartor över Sverige, däribland det ärorika landskapet Närke.
Närke är ett av Sveriges minsta landskap, men det gör inte dess historia det minsta fattigare. Närke har haft en bofast, jordbrukande befolkning tillhörande den nordiska kulturkretsen i tusentals år. I landskapet finns 5200 bevarade fornlämningar, till exempel domarringar, kungshögar och även runstenar som Nasta runsten. Det finns även ett antal fornborgar runt slättbygderna, exempelvis Tarstaborg i Sköllersta som är mycket stor och välbyggd.
Närkes nutida gränser är lika gränserna som rådde på 1300-talet, varifrån de tidigaste uppgifterna om Närkes omfattning kommer. Närke var ursprungligen delat i tre tredingar, utgjorde en egen lagsaga och ägde en lagbok, som stadfästes av Magnus Ladulås men som senare gick förlorad. Landskapstingen hölls under 1300-talet i Mosås och Kumla, senare i Örebro.
Christina (geprüfter Besitzer) -
Den är jättefin kommer pryda sin plats på landet
Eva (geprüfter Besitzer) -
Toppen, väldigt intressant att se var mina förfäder bott i generationer!!!