Dessa antikljus handstöps på traditionellt vis på Brynge Ljusstöperi i hjärtat av Ångermanland. Under tillverkningen doppar ljusstöparna Britta och Peter varje ljus för hand mellan 25-30 gånger i den smälta ljusmassan. Upp och ner, upp och ner, lager på lager, tills ljuset fått den rätta tjockleken. Från start till slut tar det totalt 2.5 timmar innan ljuset är färdigt.
Antikljusen säljs i 10-p och finns i två olika längder; 30 cm (brinntid ca 12 timmar) och 40 cm (brinntid ca 15 timmar). Ljusen är ca 23 mm på den tjockaste delen nertill och har en avsmält fot som gör att de passar de flesta ljusstakar och ljuskronor.
I det gamla bondesamhället var man under den mörka tiden av året länge bunden till den öppna eldhärden om man ville ha det ljust. Det stöpta ljuset, som gjorde sitt intåg i Europa under senmedeltiden, gjorde att man plötsligt kunde ta ljuset med sig! De första ljusen man stöpte i Sverige tillverkades av talg, dvs. fett från ko och får som man tog tillvara på efter höstslakten. Vekarna tillverkade man av lin eller bomull.
Efter Mickelsmäss, en högtid som infaller 29 september varje år, ansågs det okej att börja tända ljus i svenska bondehem. Tidigare än så vore att slösa med talget. Med det ekonomiska överflöd vi lever med i dagens Sverige så anser vi däremot att det är helt okej att tända dessa fina ljus året runt.