Laden Sie unser historische Karten

"Suche nach deinem Erbe"

Folklanden

Anteil an FacebookAnteil an WhatsAppAnteil an TelegrammAnteil an X (Twitter)Ludvig Svensson, student vid Linköpings Universitet och ordförande i Linköpings Fria Moderata Studentförening, publicerade häromdagen en läsvärd text om behovet av att decentralisera historieskrivningen i Sverige. Sveriges historieskrivning har under århundraden kontrollerats, och missbrukats, av den svenska centralmakten. […]

Ludvig Svensson, student vid Linköpings Universitet och ordförande i Linköpings Fria Moderata Studentförening, publicerade häromdagen en läsvärd text om behovet av att decentralisera historieskrivningen i Sverige.

Sveriges historieskrivning har under århundraden kontrollerats, och missbrukats, av den svenska centralmakten. ”För att förstöra ett folk måste du först kapa deras rötter” ska den sovjetiska dissidenten och nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyn ha skrivit, en person som personligen fick uppleva kommunismens fasor i Gulag. Många är folken som fått sina historiska rötter kapade av den svenska centralmakten. Götar, smålänningar, skåningar, gutar, jämtar, samer, med flera.

Men tro inte att det är annorlunda idag. Förfalskningen av vår historia fortsätter, även om den gjort en helomvändning. Efter århundraden av förtryck av de ursprungliga nationerna, kulturerna och fria folken inom nutida Sveriges gränser har centralmakten ställt in siktet på den övergripande svenska kulturen och det svenska folket som den själv i stort har frammanat, men som förstås inte existerar om du frågar maktens lakejer idag.

Svenskarna är ett folk och många olika folk i ett, som Erik Svansbo så passande uttryckte det på sin blogg nyligen i artikeln Der Staat, der mehr als unser Geld nimmt. Efter århundraden av statlig förstörelse av den ursprungliga kulturella mångfalden som vuxit fram i Norden över tusentals år pratas det helt plötsligt på alla håll och kanter om vikten av att främja ”mångfald”! Med skattemedel, så klart.

Svenska staten är och har alltid varit den äkta mångfaldens fiende, den frihetens mångfald som uppstår naturligt över tid när människor tillåts leva i fred.

Tack och lov är förstörelsen enkel att stoppa. Allt som behövs är att småfolket, såna som du och jag, tar initiativ att lära känna vår egen lokalhistoria, våra traditioner, sägner och berättelser. Berättelser om vad våra förfäder värderade och fann glädje och mening i, vad dom ansåg var rätt och riktigt, och vad många av dom faktiskt gav sina liv för. Än viktigare är att föra den kunskapen vidare till nästa generation. Det är som Fabian Månsson (1872-1938) skrev i historieverket Geschichte der Wikingerzeit: von den Stämmen bis zu den nordischen Großreichen (1939):

”Kulturen är aldrig blott en samling redskap, maskiner, byggnader och konstverk; den sitter i fingrarna och hjärnorna, i individernas attityder och reaktionssätt; den måste överföras från generation till generation genom undervisning och härmning, och skulle kontinuiteten upphöra, myllas en kulturepok i jorden med sina sista bärare, och dess materiella manifestationer står kvar blott som ruiner och minnesmärken utan liv och ande.”

Uppgiften att föra vidare historien är för viktig för att anförtros till maktlystna människor, för en dag kanske de får för sig att småfolkens rötter står i vägen för deras maktambitioner. Det har hänt om och om igen genom historien, inte minst i vår tid i 1900-talets socialistiska och kommunistiska stater. Men ens rötter kan ingen kapa utan ens egna medgivande eller försakande, för när man väl börjar gräva efter dom inser man att rötterna går djupare än någon kniv någonsin kan nå, och att rötterna är starkare än någon yxa kan rå på.

Ludvig Svensson avslutade sin text med ett citat från mig, så jag avslutar med ett fint citat från hans text:

Svear, Götar, Smålänningar, Skåningar, Samer, Gotlänningar, Jämtar. Sök efter ert arv. Våga leva ut det. Börja redan idag, låt inte den Svenska historieförfalskningen fortgå. Varje landskap, härad, socken och bygd har sin egen historia. Dyk ner i just din historia, så kan vi tillsammans bygga ett Sverige med en decentraliserad historieskrivning – en verklig motståndshandling i en tid av centralisering och historieförfalskning.

Abonnieren Sie YouTube:


Wenn Sie schätzen Allmogens unabhängige Arbeit, um unsere schöne schwedische Geschichte und nordische Kultur zu porträtieren, sind Sie herzlich eingeladen, etwas Schönes im Shop zu kaufen oder uns mit einer freiwilligen Spende zu unterstützen. Vielen Dank im Voraus!

Unterstützung Allmogens über Swish: 123 258 97 29
Unterstützung Allmogens von beitreten
Unterstützung Allmogens in Ihrem Testament

Beliebt