Laden Sie unser historische Karten

Podd: Bäume, alte Schlösser und ein småländischer Auswanderer in New York

Auswanderer-Brief 245 der Auswanderer-Untersuchung
Auswanderer-Brief 245 der Auswanderer-Untersuchung

In der neuesten Folge des Podcasts Allmogen pratar vi vårdträd, fornborgar, totalitär kultur(revolutions)politik och utvandrarbrev från en småländsk emigrant.

Nytt avsnitt ute där poddar finns, och auf Youtube! Du får som vanligt höra ett gammalt utvandrarbrev ur Emigrationsutredningen, från 1900-talets allra första år – skrivet av en smålänning och uppläst av smålänningen Jon Nylander (ordförande vid Ludwig von Mises-Institutet i Sverige) nu över 100 år senare.

Det pratas också Pflegebaum och ett av världens stora underverk som löper kors och tvärs genom lilla Småland. Det blir också lite snack om Historie Karte och totalitär kultur(revolutions)politik.

Artiklar nämnda angående kulturpolitiken:
Die Ideologisierung des kulturellen Erbes geht weiter
Ny chef vid Historiska museet

Jag tar på slutet också upp framtiden för den här podden. Kortfattat så finns det inte ett oändligt antal utvandrarbrev jag kan dela med mig av, och därför kommer formatet på podden att byta skepnad framöver.

Hur avsnitten kommer se ut och vad dom kommer innehålla vet jag inte än, och därför kommer podden i dess nuvarande form från och med nu att stå tillbaka i prioriteringen. Istället kommer jag att fokusera större delen av min tid på videoavsnitt på Allmogens youtube-kanal. I dom avsnitten djupdyker vi i ett enda historiskt ämne i lagom långa och lättsmälta avsnitt (som också kommer släppas i ljudformat i podden).

Först ut ska vi utforska träldomen i Norden.

När man tänker på slaveri vill vissa människor som kanske har ägnat lite för mycket tid åt antikoloniala ”vithetsstudier” att man gärna ska tänka på den ”vita mannens” eviga arvssynd och dennes skuld till allt ont som skett genom världshistorien.

Men faktum är att också dom flesta av oss med svenska rötter har slavar, trälar, bland våra förfäder. Dom trälarna och deras ofrihet ska vi lära oss mer om i det kommande avsnittet, som jag kommer släppa nu under maj månad. ”>Prenumerera på Youtube-kanalen för att inte missa kommande avsnitt, inklusive sommarens planerade äventyr till några av Ångermanlands fornlämningar.

Sen får vi se hur hög takt jag kan hålla. En ny video varannan vecka känns som ett rimligt mål, och som utlovat kommer jag när vi når 500 stödmedlemmar kunna släppa en ny video varje vecka utan att riskera fattigdom och hemlöshet för mig och min familj. Vi är idag på gränsen till att passera 200 medlemmar, vilket värmer mitt hjärta något enormt. Med små steg tar vi oss upp mot högre höjder! ”Ensam mäktar man intet. Tillsammans mäktar man allt.” som Sigga sa i Vilhelm Mobergs roman Fahren Sie heute Abend!

Vill du ha ett nytt videoavsnitt varje vecka, och bidra till att Allmogen kan göra mer för att skildra och bevara allmogens historia och vårt kulturarv? Bli stödmedlem så pytsar du in 50 kronor i månaden till att stötta Allmogens folkbildningsarbete. Dina barn kanske inte kommer tacka dig, men dina barnbarnsbarn kommer göra det. Garanterat!

Som medlem får du också 30% rabatt på allt i Shop, där du hittar gamla kartor och prints av vackra gamla foton med motiv från Sveriges många landskap. Mer vackra ting kommer!

Abonnieren Sie YouTube:


Wenn Sie schätzen Allmogens unabhängige Arbeit, um unsere schöne schwedische Geschichte und nordische Kultur zu porträtieren, sind Sie herzlich eingeladen, etwas Schönes im Shop zu kaufen oder uns mit einer freiwilligen Spende zu unterstützen. Vielen Dank im Voraus!

Unterstützung Allmogens über Swish: 123 258 97 29
Unterstützung Allmogens von beitreten
Unterstützung Allmogens in Ihrem Testament

Beliebt