Laden Sie unser historische Karten

Die Sehnsucht ist in Menschen, die sich erinnern

Symbol für die Wiedergabe von Videos

En fin sång framförd 2008 på Ulvön, Bottenhavets pärla, i Ångermanland av folkmusikgruppen Ranarim.

Häromdagen trillade jag över en live-spelning från 2008 på Ulvön, mina egna vackra hemtrakter! Låten Wieder zu Hause var lika vacker som platsen den framfördes på, så jag ville dela den med er.

Det är alltså folkmusikgruppen Ranarim med Ulrika Bodén och Sofia Sandén som hade en spelning på toppen av Lotsberget, gissningsvis på sista april 2008. Platsen användes tidigare som utkiksplats av lotsarna när de skulle lotsa fartygen förbi Ulvön, och högst upp på berget ligger Lotsstugan som byggdes 1850 och idag drivs som museum av Ulvö Kapellag.

Ulvön
Ein alter Mann flickt Netze, Ulvön in Västernorrland. Foto: Viktor Lundgren / Nordisches Museum (CC BY-NC-ND)

Här är en del ur texten, skriven av Niklas Roswall:

Minnet ska väl någon gång
bli ord och toner i en sång
Sången om en väg dit åter
hem till dig, som nog förlåter
all den tid du bortglömd var
du som är den som blev kvar

Då ska vi vända hem
då vill vi dit igen
Till det ställe som
vi ifrån en gång kom

För längtan finns
hos folk som minns
Den tid som var
finns i drömmen kvar

En längtan till vad? Många av oss bär nog på en längtan. Jag gör också det. Just nu längtar jag till våren. Det verkar som om naturen inte riktigt vill släppa taget om sin vita vinterskrud i år.

Men jag känner också en längtan som går mycket djupare. Jag kan inte sätta fingret på vad den består av. Men den finns där inom mig. Den gnager. Den kallar. Anden kallar.

Den kallar mig att ge mig ut i skog och mark och lyssna till våra ändlösa skogars sus. Den kallar mig att sitta och tyst blicka ut över våra glittrande sjöar och porlande bäckar. Den kallar mig att koppla bort, bryta ut, ur bruset som omger oss – den moderna människan.

Den kallar mig att inte ta lätt på gamla ord som Freiheit, eller egenskaper som att vara hederlig und ärlig. Det är ord och egenskaper som har blivit mycket billiga i vår värld av käbbel, lögner och maktspel.

Den viskar i mitt öra att den bästa vägen inte alltid är framåt. Om man har gått vilse kan det vara rent av nödvändigt att leta sig tillbaka därifrån man kom, innan man kan vända framåt igen – på rätt väg.

Den kallade mig också att dra igång det här projektet, Allmogens, år 2015. Den tid som var finns i drömmen kvar. Det är den drömmen jag, och andra med mig, försöker ge liv åt genom det här projektet. Här vänder vi home.

Wieder zu Hause
Bärplockande barn en sommardag (1905), målad av Gerda Wallander (1860-1926). Text ur sången ”Hem igen” av av Niklas Roswall.

Abonnieren Sie YouTube:


Wenn Sie schätzen Allmogens unabhängige Arbeit, um unsere schöne schwedische Geschichte und nordische Kultur zu porträtieren, sind Sie herzlich eingeladen, etwas Schönes im Shop zu kaufen oder uns mit einer freiwilligen Spende zu unterstützen. Vielen Dank im Voraus!

Unterstützung Allmogens über Swish: 123 258 97 29
Unterstützung Allmogens von beitreten
Unterstützung Allmogens in Ihrem Testament

Beliebt