Laden Sie unser historische Karten

Ein wärmendes Buch darüber, wie Schweden wirklich war

Bilder des schwedischen Volkes

Das Buch Bilder des schwedischen Volkes av Jane Fredlund har några år på nacken. Den gavs ut 1978, men kan ändå sägas vara mer aktuell idag än vad den någonsin varit – idag, när rottrådarna till vår historia har blivit oroväckande tunna, behöver vi böcker som förmedlar genuina skildringar av Sveriges förflutna.

Upprinnelsen till boken Bilder des schwedischen Volkes var när veckotidningen Saxon 1976-77 uppmanade sina läsare att skicka in bilder från ”den gamla goda tiden”. In strömmade då en uppsjö av fotografier, som i många fall legat undanstoppade i byrålådor och kartonger i decennier. Svartvita och gulnade berättade de om människor och livsvillkor som sedan länge försvunnit: om stora barnaskaror, vårtvätt i bäcken, sotarpojkar och livet vid fäbodarna. I många fall bifogades personliga minnen av de avbildade händelserna. Bildskörden var en sådan kulturhistorisk guldgruva att delar av den tillslut samlades i Jane Fredlunds bok.

De flesta av de fotografier som presenteras är från sent 1800-tal eller början av 1900-talet. Miljöerna som skildras är vitt skilda. Läsarna får möta torparen och hans familj utanför den enkla bostaden, skogshuggaren i hans koja och fina damer på cykelutflykt. Till bokens mest gripande innehåll hör porträtt av barnhemsbarn, ögonblicksbilder av lantarbetare på fälten och avskedsbilder tagna inför utresan till Amerika. Fotografierna är försedda med kulturhistoriska kommentarer och berättelser om personerna som avporträtteras.

Det här är en bok som det är lätt att fastna i. Fotografierna förmedlar ett budskap som går rakt in i den nutida läsaren och i många fall skakar om. Dess största styrka är att materialet är helt oförvanskat. Så här såg Sverige ut. Så levde dåtidens svenskar. Det här var deras vardag, deras högtider och deras livsbetingelser. De presenteras utan skönmålning eller vinkling: bilderna tillåts berätta en sann historia om vårt land.

Bilder des schwedischen Volkes går inte att hitta i nyupplaga, men flera äldre exemplar finns till salu på Büchertausch. Den går också att fjärrlåna på bibliotek. Att få tag på den kräver således lite arbete, men den bjuder i gengäld läsaren på en alldeles särskild läsupplevelse. Jag vill varmt rekommendera den.

über Kulturelles Gedächtnis

Abonnieren Sie YouTube:


Wenn Sie schätzen Allmogens unabhängige Arbeit, um unsere schöne schwedische Geschichte und nordische Kultur zu porträtieren, sind Sie herzlich eingeladen, etwas Schönes im Shop zu kaufen oder uns mit einer freiwilligen Spende zu unterstützen. Vielen Dank im Voraus!

Unterstützung Allmogens über Swish: 123 258 97 29
Unterstützung Allmogens von beitreten
Unterstützung Allmogens in Ihrem Testament

Beliebt

Sollen wir am Sonntag gehört werden?

Erhalten Sie jeden Sonntagmorgen den Newsletter mit den Artikeln der Woche über schwedische Geschichte und nordische Kultur. Kostenfrei!

Perfekt! Prüfen Sie Ihren Posteingang und bestätigen Sie Ihre Anmeldung - und schon sind Sie fertig!