Laden Sie unser historische Karten
Kultur
De röda stugornas land – ett resultat av Falu gruva
Jan
Vi ser dem överallt, de lysande röda husen. Den kulturhistorieintresserade läkaren Malin Kim skriver om svenskhetens egna hjärta.
Be en svensk visualisera det raraste sommartorp som finns och det är ofelbart rött.
Så ser det inte ut i andra länder; ur internationellt perspektiv är rött en ovanlig färg på husfasader. Att just Sverige utvecklat en avvikande smak för det röda beror på en praktisk omständighet: brytningen av kopparmalm i Falu gruva.
Falu gruva var en gång världens främsta koppargruva och kallades för Sveriges skattkista. ”Den som icke sett Stora Kopparbeget har icke sett Sverige”, sade ordspråket.
Gruvans historia går tillbaka ända till vikingatiden. Spektralanalyser av bronsföremål från Gotland har visat att koppar troligen hämtades från Falufyndigheten redan på 800-talet. Den nämns första gången i skriftliga dokument år 1288 och i kung Magnus Erikssons privilegiebrev från 1347 finns detaljerade upplysningar om gruvdriften.
Under medeltiden bidrog gruvan med betydande delar av Europas kopparproduktion, men det var först under stormaktstiden som gruvbrytningen fick sin största omfattning. Periodvis bröts 2/3 av Europas koppar i Falu gruva. På 1600-talet var gruvan med omkring 1000 arbetare Sveriges största och modernaste arbetsplats, präglad av högt tekniskt kunnande och världsledande ingenjörskonst. Koppar från Falun blev till slottstak, kyrkklockor, husgeråd och mynt runt om i världen. Gruvan var länge Sveriges främsta källa till exportinkomster och påverkade det ekonomiska, sociala och politiska läget i såväl Sverige som resten av Europa. På 1630-talet konstaterade Sveriges Riksråd att ”Sverige står och faller med Kopparberget”.
Efter ett ras i gruvan 1687 minskade kopparproduktionen. Istället utvecklades en organiserad tillverkning av rödfärgspigment från gruvdriftens biprodukter. Det finns belägg för att det röda pigmentet började användas redan på 1500-talet och under 1700-talet tog produktionen fart. Kopparfattig malm som får vittra bildar ”rödmull” bestående av koppar, järnockra, kiselsyra och zink. Rödmullen tvättas, siktas och bränns innan den mals till ett finkornigt färgpigment. Mineralkombinationen började blandas i vetemjölsklister och linolja och användas på husfasader för sina träkonserverande och dekorativa effekter. Den röda färgen upplevdes få husen att efterlikna de mer exklusiva tegelbyggnaderna och blev således ett sätt för allmogen att sätta en förnäm prägel på sina bostäder. På 1800-talet slog rödfärgen igenom stort. De rödmålade stugorna har därefter fått utbredning i hela landet och blivit en nationalsymbol.
När gruvan stängde 1992 hade brytningen pågått i över 1000 år. Rödfärgsverket på gruvområdet lever fortfarande kvar och producerar en av de mest svenska produkter som finns: Falu rödfärg. Färgen marknadsförs – vilket nog måste sägas vara helt korrekt – som svenskt kulturarv på burk.
Sedan 2001 finns Falu gruva, tillsammans med delar av staden Falun och omgivande bergsmansbygd, på UNESCO:s världsarvslista. Gruvan anses därmed så värdefull att den är en angelägenhet för hela mänskligheten.
Druckquellen:
Harrison, Dick (2011), Erleben Sie die Geschichte Schwedens, Bonnier Fakten
Ungedruckte Quellen:
https://www.falun.se/varldsarvet-falun/om-varldsarvet-falun/falu-gruva.html
http://falurodfarg.com/falu-rodfarg/originalet/
http://www.nyteknik.se/teknikrevyn/hur-sverige-blev-rott-6371018
http://popularhistoria.se/artiklar/helvetet-i-falun/
https://www.svd.se/varlden-har-upptackt-falurott
http://www.visitdalarna.se/sv/sodradalarna/gora/sevardheter/falu-gruva-varldsarvet/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Falu_r%C3%B6df%C3%A4rg
Ursprünglich veröffentlicht auf Kulturelles Gedächtnis
Abonnieren Sie YouTube:
Wenn Sie schätzen Allmogens unabhängige Arbeit, um unsere schöne schwedische Geschichte und nordische Kultur zu porträtieren, sind Sie herzlich eingeladen, etwas Schönes im Shop zu kaufen oder uns mit einer freiwilligen Spende zu unterstützen. Vielen Dank im Voraus!
Unterstützung Allmogens über Swish: 123 258 97 29
Unterstützung Allmogens von beitreten
Unterstützung Allmogens in Ihrem Testament
Beliebt
- Das Gemetzel an den Almosen auf Helgeandsholmen 1463
- Allmoge – vad är det?
- Rauchstein (Auge 136)
- Rede zum Tag der schwedischen Flagge
- 25. März 1644: Massaker an schottischen Bauern in der Schlacht bei Borst
- Kleines Blauglöckchen zur Nationalblume Schwedens gewählt
- So renovieren Sie alte Fenster Schritt für Schritt
- Die Pest im Fluss Gullspång
- 20 amerikanische Städte, die von und nach Schweden benannt wurden
Bra artikel!
Titta gärna på baksidan av gamla 500-kronorssedeln. Där har du gruvan tillsammans med Christoffer Polhelm. Det skedde mycket utveckling vid gruvan.
Tack, Daniel! Jag får erkänna att denna detalj har gått mig förbi. Önskar att jag hade kvar en gammal 500-kronorssedel. Om du har möjlighet att skicka en bild, så skulle jag tacka varmt och gärna lägga upp den på bloggen.
Vill bara säga att även nybyggda hus mår fint med falurödfärg. Jag har ett. Det behöver inte vara nostalgi eller hur?