Obs: Ett litet, olyckligt tryckfel har upptäckts i Allmogens Almanacka 2021. Tryckfelet består i att de små veckonumren på sidan av kalendern är förskjutna en vecka, dvs. där det står vecka 3 i kalendern är det egentligen vecka 2, osv. Man måste alltså ta veckan i almanackan minus 1 för att få rätt vecka. Almanackan har tryckts i begränsad upplaga och säljs för att stödja Allmogens oberoende arbete för svensk historia och kultur. Vi är oerhört tacksamma till er som köpt almanackan och som kan leva med tryckfelet, ett misstag som annars skulle varit förödande för vår lilla folkbildande verksamhet. Almanackan är riktigt fin, vår finaste almanacka hittils, om än med ett litet tryckfel.
I äldre tider kunde du i almanackor hitta notiser om historiska händelser som inträffade på dagens datum. Det var händelser som ansågs vara viktiga att minnas.
I Allmogens almanacka hittar du just såna händelser från den svenska allmogens historia som vi anser är viktiga att minnas, därför att de visar det värde våra förfäder satte på sin frihet.
Vår historia är “både en god läromästare och en god styrkekälla”, sa Vilhelm Moberg vid ett föredrag vid en försvarslånefest i Karlstad 15 mars 1942.
Då gäller det förstås att minnas sin historia. Annars är det lätt hänt att man glömmer bort vad ens förfäder kämpade för.
Innehåll i almanackan:
– 12 månader, 12 utvalda foton
För varje månad har ett gammalt foto valts ut från 1800- eller tidigt 1900-tal som skildrar ett vackert ögonblick från den svenska allmogens historia. Det har grävts djupt i arkiven hos Riksantikvarieämbetet och landets muséer för att hitta motiv värdiga att pryda din vägg en hel månad. På Allmogens instagram kan du få en försmak på vilken typ av foton det handlar om. Men vilka foton som har valts ut till den här kalendern, det är en överraskning…
– Händelser och strider för frihetens bevarande
Det löper en blodröd tråd genom vår historia, och det är de vanliga människornas kamp för frihet och mot förtryck. Engelbrektsupproret, Dackefejden, omänskliga husbönder och fogdar, den stora Daldansen, det förhatliga Adelsväldet, Klågerupsmassakern, politiska rättegångar, och så förstås vår tids centralmakt och statliga överförmynderi.
I almanackan hittar du dag för dag notiser om både större och mindre händelser ur vår frihetliga historia. Som när Engelbrekt och hans dalkarlar brände ner fogdeborgen Borganäs på midsommardagen 1434, eller när svensk militär den 15 juni 1811 kallblodigt mördade 30 skånska bönder. Vi minns.
– Framstående frihetskämpar, tänkare och kulturella giganter
I historieböckerna är det oftast kungarna, drottningarna och adeln som lyfts fram som de stora människorna. Allmogens almanacka lyfter fram de vanliga människorna, som på olika sätt var större människor än deras samtida härskare. Du hittar i almanackan döds- och födelsedagarna för några av våra största svenska författare, diktare, uppfinnare, konstnärer, filosofer, industrimän, med mera. Vilhelm Moberg, Torgny Segerstedt, Selma Lagerlöf, Erik Gustaf Geijer, Fabian Månsson, Astrid Lindgren, Verner von Heidenstam, Viktor Rydberg, det är människor vars livsverk förtjänar att ihågkommas åtminstone två dagar per år.
– Det gamla bondesamhällets viktiga minnesdagar och högtider
Kolla på en vanlig almanacka så hittar du garanterat midsommar, julafton och påsk. Men var är viktiga högtider och dagar som Mickelsmäss, Bartolomeusdagen, eller Tomasdagen? Även årstidernas viktiga vändpunkter finns med; vår- och höstdagsjämningarna, och så klart även midvinter och midsommar. Och vilken dag var det nu som julölen traditionellt skulle vara färdigbryggd? Dom dagarna kommer du inte missa i den här almanackan.
– Bondepraktika
Varje månad innehåller utvalda visdomsord från den klassiska Bondepraktikan, 1875 års upplaga.