Mødet i Ratan, også kaldet affæren i Ratan, ägde rum den 20 augusti 1809 i Ratan i Västerbotten under Finska kriget, dagen efter det stora slaget vid Sävar.
Den ryska armén kontrollerade hela Finland och avancerade söderut genom Västerbotten. Umeå var belägrat. Sverige mobiliserade en motattack genom att sända en flotta från Stockholm som skulle landsättas i Ratan. Tanken var att den här styrkan skulle åstadkomma en kniptångsmanöver med hjälp av den södra armén som befann sig utanför Öre älv, och fånga de ryska trupperna i mitten.
Första drabbningen skedde i slaget vid Sävar dagen innan, det blodigaste slaget under Finska kriget och det sista stora slaget på svensk mark, även om affären vid Piteå 5 dagar senare var den allra sista faktiska drabbningen.
Under slaget vid Sävar beordrade den svenska generalen Wachtmeister reträtt först till Djäkneboda och sen till Ratan. 3000 ryska soldater var dom i hälarna, och i Ratan väntade 5,400 svenska soldater. Förloppet ska ha gått till så här:
“Strax före klockan 15.00 den 20 augusti 1809 strömmade de ryska soldaterna in i Ratan. Där möttes de av en förödande artillerield från kanonsluparna. På Ledskär fanns ytterligare sju kanoner och på Rataskär även ytterligare två kanoner som gav oavbruten eld in mot byn. Striderna pågick i fyra timmar. Framemot klockan 8 på kvällen insåg Kamenskij att läget var hopplöst och beordrade reträtt. Samma kväll sammankallade han ett möte med general Wachtmeister och hotade att anfalla på nytt om inte svenskarna avseglade från Ratan.” – Wikipedia
Efter att krutröken lagt sig hade 26 människor mist livet på den svenska sidan, 122 var skadade och 2 tillfångatogs. På den ryska sidan dog och skadades 150 soldater. Mindre än en månad efter stridigheterna i Ratan, den 17 september 1809, undertecknades fredsavtalet som innebar att Sverige förlorade östra rikshalvan Finland till Ryssland.
När Ratanborna återvände till sin sönderskjutna by efter krigets slut startade den svenska armén en insamling till byborna. Över 590 riksdaler samlades ihop, vilket inte var en liten summa på den tiden. En ko kostade 12 riksdaler, ett får 2 riksdaler, och ett dagsverke var värt 1/3 riksdaler.
I Ratan finns idag ett minnesmärke i form av två krigsgravar enligt Wikipedia (dock ingen källa angiven): “I den ena ligger fänrik Hägerflycht som sårades vid striderna i Sävar och sedan avled på ett lasarettsfartyg i Ratan. Den andra stenen är ingen grav utan en minnessten som restes i samband med 100-årsjubileet av anhöriga till Johan Nisbeth som stupade i Sävar men vars kropp aldrig återfanns.”
“Ännu är Ratan en undangömd vrå af världen, där man kan njuta av fullständigt lugn i den härligaste skärgårdsnatur, tämligen oberörd af kultur och societetsliv”. (Svenska Turistföreningens årsbok 1906)
Læs mere
- Svenska Slagfält: “Sävar och Ratan 1809: Svensk Final” (2005) sid. 420-429
- Hollinder, C. (2007). Ratan. s. 137-150
- Lövgren, S.. I Ofredens spår. sid. 5-11, 26
- Ratan.se
Sådan kommer du dertil
Koordinater: Breddegrad 63.99032612324759 | Længdegrad 20.889558792114258
Se flere interessante steder at besøge på Historisk kort.
Abonnér på YouTube:
Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!
Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente