Køb vores historiske kort

Har skandinaverne boet på Island tidligere end hidtil antaget?

Foto: Bjarni Einarsson

Arkeologer har under en utgrävning av ett vikingatida långhus på Island upptäckt en äldre byggnad som de daterat till 700-talet – vilket placerar den årtionden före skandinavernas officiella kolonisering av Island började.

En utgrävning har pågått på östra Island sedan 2015, och nu har arkeologen Bjarni Einarsson med sitt team upptäckt vad som är den äldsta kända byggnaden på ön rapporterar Arkeloggen og Smithsonian Mag.

Enligt den officiella historieskrivningen, som är nedskriven i 1200-talsboken Opholdssted, anlände de första permanenta skandinaviska bosättarna till Island år 874. De första permanenta bosättarna var enligt detta historiska dokument Ingólfur Arnarson och hans fru Hallveig Fródadóttir, som slog sig ned i det som idag är Reyjkjavik. Efter dem följde många landsmän som var på flykt från den norska kungen Harald Hårfager.

Men redan innan 874 hade skandinaver satt sin fot på Island. Enligt Opholdssted hade både norrmannen Naddoðr och en svensk med namnet Garðarr Svavarsson upptäckt och övernattat på ön, den senare på 860-talet. Naddoðr gav ön namnet Snöholm medan Garðarr tyckte ön skulle heta Gardarsholm (Garðarshólmr). Garðarr landsteg på nordkusten, vid det inre av havsbukten Skjálfandi. Han byggde sig där ett hus och övervintrade. Platsen kallas allt sedan dess för Húsavík – en ort numera känd från Netflix Eurovision-film.

Men med den här upptäckten kan det alltså vara läge att återigen ifrågasätta om Naddoðr och Garðarr verkligen var de första nordmännen på Island, vilket inte är första gången för arkeologen Bjarni Einarsson.

Av arkeologer tolkas upptäckten som ett säsongsboende dit man reste på sommarhalvåret för att innan vintern återvända med värdefulla varor. Upptäckten kan leda till en omtolkning av de skandinaviska vikingarnas kolonisationsprocess.

Abonnér på YouTube:


Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!

Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente

Populære

2 tanker om “Bodde skandinaver på Island tidigare än man trott?

  1. Bengt Dahlberg siger:

    Hej!
    Någonstans har jag läst att människor från Irland, kanske munkar, hade funnits på Island före skandinaver.
    Kan tyvärr inte erinra mig var och på vilket språk jag sett uppgiften.

Kommentar er lukket