Køb vores historiske kort

Podd: Vårdträd, fornborgar och en småländsk utvandrare i New York

Utvandrarbrev 245 i Emigrationsutredningen
Utvandrarbrev 245 i Emigrationsutredningen

I senaste avsnittet av podden Allmogen pratar vi vårdträd, fornborgar, totalitär kultur(revolutions)politik och utvandrarbrev från en småländsk emigrant.

Nytt avsnitt ute där poddar finns, och på Youtube! Du får som vanligt höra ett gammalt utvandrarbrev ur Emigrationsutredningen, från 1900-talets allra första år – skrivet av en smålänning och uppläst av smålänningen Jon Nylander (ordförande vid Ludwig von Mises-Institutet i Sverige) nu över 100 år senare.

Det pratas också plejetræ och ett av världens stora underverk som löper kors och tvärs genom lilla Småland. Det blir också lite snack om Historisk kort och totalitär kultur(revolutions)politik.

Artiklar nämnda angående kulturpolitiken:
Ideologiseringen af kulturarven fortsætter
Ny chef vid Historiska museet

Jag tar på slutet också upp framtiden för den här podden. Kortfattat så finns det inte ett oändligt antal utvandrarbrev jag kan dela med mig av, och därför kommer formatet på podden att byta skepnad framöver.

Hur avsnitten kommer se ut och vad dom kommer innehålla vet jag inte än, och därför kommer podden i dess nuvarande form från och med nu att stå tillbaka i prioriteringen. Istället kommer jag att fokusera större delen av min tid på videoavsnitt på Allmogens youtube-kanal. I dom avsnitten djupdyker vi i ett enda historiskt ämne i lagom långa och lättsmälta avsnitt (som också kommer släppas i ljudformat i podden).

Först ut ska vi utforska träldomen i Norden.

När man tänker på slaveri vill vissa människor som kanske har ägnat lite för mycket tid åt antikoloniala ”vithetsstudier” att man gärna ska tänka på den ”vita mannens” eviga arvssynd och dennes skuld till allt ont som skett genom världshistorien.

Men faktum är att också dom flesta av oss med svenska rötter har slavar, trälar, bland våra förfäder. Dom trälarna och deras ofrihet ska vi lära oss mer om i det kommande avsnittet, som jag kommer släppa nu under maj månad. ”>Prenumerera på Youtube-kanalen för att inte missa kommande avsnitt, inklusive sommarens planerade äventyr till några av Ångermanlands fornlämningar.

Sen får vi se hur hög takt jag kan hålla. En ny video varannan vecka känns som ett rimligt mål, och som utlovat kommer jag när vi når 500 stödmedlemmar kunna släppa en ny video varje vecka utan att riskera fattigdom och hemlöshet för mig och min familj. Vi är idag på gränsen till att passera 200 medlemmar, vilket värmer mitt hjärta något enormt. Med små steg tar vi oss upp mot högre höjder! ”Ensam mäktar man intet. Tillsammans mäktar man allt.” som Sigga sa i Vilhelm Mobergs roman Rid i aften!

Vill du ha ett nytt videoavsnitt varje vecka, och bidra till att Allmogen kan göra mer för att skildra och bevara allmogens historia och vårt kulturarv? Bli stödmedlem så pytsar du in 50 kronor i månaden till att stötta Allmogens folkbildningsarbete. Dina barn kanske inte kommer tacka dig, men dina barnbarnsbarn kommer göra det. Garanterat!

Som medlem får du också 30% rabatt på allt i shop, där du hittar gamla kartor och prints av vackra gamla foton med motiv från Sveriges många landskap. Mer vackra ting kommer!

Abonnér på YouTube:


Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!

Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente

Populære