Handla våra historiska kartor
Kultur
Bra böcker för den som vill upptäcka Sverige
jul
Malin Kim guidar dig till de bästa guideböckerna för att upptäcka vårt avlånga land.
Den senaste tiden har jag börjat få lite fler reaktioner från bloggens läsare, vilket jag uppskattar. Tack till alla som hört av sig med uppmuntran, frågor, påpekanden och förslag!
En fråga som nyligen inkommit är om jag kan lämna tips på guideböcker om Sverige, så idag ska jag försöka ge några goda råd. Utbudet av litteratur om svenska sevärdheter är faktiskt förvånansvärt stort och innehåller många böcker med specifik inriktning. Den som vill få hjälp att hitta till de vackraste medeltida kyrkorna på Gotland eller de bästa vandringarna kring Årefjällen kan utan större möda finna böcker för just detta. Men om jag ska tipsa om lite mer generella böcker där kulturhistoriska sevärdheter har en framträdande plats, så vill jag framför allt lyfta fram tre stycken: Upplev Sverige, Upplev Sveriges historia och Värt en omväg.
Boken Upplev Sverige av Mats och Åsa Ottosson brukar jag ha med mig nästan vart jag än reser i landet. Den presenterar varje landskap för sig och listar sevärda besöksmål i bokstavsordning, vilket gör den lätt att orientera sig i. De olika attraktionerna beskrivs kortfattat, men tillräckligt väl för att sätta dem i ett sammanhang och ge en historisk bakgrund. Boken innehåller även enkla kartor och tipsar om vackra färdvägar, vilket underlättar reseplaneringen. Till dess nackdel får sägas att den är väldigt långt ifrån heltäckande; det finns många fantastiska besöksmål som inte nämns, så det är nödvändigt att komplettera med information från lokala turistbyråer och liknande. Den ger emellertid en bra grund att utgå ifrån och vågar sig dessutom på att försöka rangordna sevärdheterna i topplistor för att förenkla urvalet. Om man ska välja en enda bok att ha med sig på sin svenska upptäcktsresa är den ett bra val.
En bok med lite mer fokus på historiska sevärdheter är Upplev Sveriges historia av Dick Harrison. Även den är geografiskt indelad. Den innehåller betydligt färre platser än Upplev Sverige och lämnar inga förslag på resvägar, men ger i gengäld mer information rörande de platser och byggnader som beskrivs. För den med ett historiskt intresse är det här en bok som kan visa vägen till spännande resmål och samtidigt förstärka upplevelsen genom att förklara platsens betydelse. Dick Harrisons egen fascination för historiska företeelser lyser – som alltid – igenom i texten och gör den härlig att läsa.
I samma serie som de båda ovan nämnda böckerna ingår Upplev Sveriges natur: en guide till naturupplevelser i hela landet av Martin Emtenäs. Den boken har inte jag, men den har fått mycket fina recensioner av naturfantaster och förtjänar att uppmärksammas. Själv hoppas jag att serien ska kompletteras med en fjärde bok med titeln ”Upplev Sveriges kulturarv”, men så vitt jag vet har Bonniers inga planer på det.
Jag vill också slå ett slag för en lite äldre bok: Värt en omväg: vägvisare till 30 kulturminnen i Sverige, som getts ut av Riksantikvarieämbetet. Den fokuserar, som titeln antyder, på sevärdheter med kulturhistorisk anknytning. Det som gör den särskilt intressant är urvalet; den presenterar ett flertal välbekanta besöksmål, men lyfter även fram mer okända platser som förtjänar större uppmärksamhet. Det är en bok som hjälper läsaren att förstå värdet av Enångers gamla kyrka, Ekornavallen och Utöhus.
Slutligen skulle jag vilja säga några ord om utländska guideböcker om Sverige. Det finns en uppsjö av resehandböcker på engelska eller tyska, som presenterar Sverige för besökare. De är förstås avsedda för turister utifrån, men bidrar just därför med ett särskilt perspektiv. De är i regel skrivna av utländska författare, som lyfter fram och förklarar sådant som en svensk sällan lägger märke till eller finner skäl att reflektera över. Dessa guideböcker kan få oss att bättre förstå vad andra uppfattar som märkvärdigt med Sverige och svenskarna och därmed ge oss större insikt om oss själva. När jag för några år sedan köpte Lonely Planet Sweden till en utländsk gäst blev jag förundrad över hur unikt och fascinerande Sverige framställdes. De utländska guideböckerna är därför också värda att överväga för den som letar efter en resehandbok om vårt eget land.
Lycka till!
Prenumerera på YouTube:
Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!
Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente