Handla våra historiska kartor

All kultur härstammar från Sverige

Germanska kungadömen år 526
Germanska kungadömen år 526 e.kr. Källa: Historical Atlas av William R. Shepherd

Fångade rubriken din uppmärksamhet? Det är den intressanta slutsatsen som den historiska tidskriften Brons och blod drar i sin undersökning av våra förfäder germanernas historia, dvs. vår historia.

Att all kultur skulle härstamma från Sverige är så klart ett väl sensationalistiskt konstaterande. Men det är inte lika onyanserat som den självstympande föreställningen att all kultur kommer utifrån, att vi inte har något vi kan kalla vårt eget.

Nej, det ligger faktiskt något mycket konkret i det. I alla fall om man ser till den västerländska kulturen. Se bara den här kartan över länder i världen som har ett germanskt språk som officiellt språk:

Över 600 miljoner människor har idag ett germanskt språk som modersmål. Engelska, tyska, holländska, svenska, danska, norska, alla är de språk som härstammar från urgermanskan som uppstod i Skandinavien under järnåldern. Språken spreds sedan och förgrenades över Europa och världen med de germanska folkstammar som utvandrade ur Skandinavien efter bronsålderns slut.

Detta och mer som Brons och blod lyfter fram i sin intressanta undersökning är vad som ligger till grund för slutsatsen som nog får en och annan förnekare av vår egna kultur att sätta morgonkaffet i vrångstrupen:

Så det måste ändå kallas världshistoriens största underdrift att säga att vi inte har någon kultur i Sverige och att allt kommer utifrån. Snarare är det tvärt om. All kultur härstammar från Sverige.

Brons och blod

Ett något mer nyanserat konstaterande är att en stor del av västerlandets kultur faktiskt härstammar från Skandinavien. Det är rätt häftigt.

Läs mer om germanerna från bronsålder till järnålder hos Brons och blod.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt