Handla våra historiska kartor

Alfa Antikvariat går i graven efter nästan 30 år – rear ut 200,000 böcker

Alfa Antikvariat
Foto: Alfa Antikvariat

I snart 30 år har Alfa antikvariat varit ett omtyckt besöksmål för huvudstadens bokälskare. I juni stänger de för gott, och rear nu ut alla böcker till halva priset.

Alfa Antikvariat öppnade 1990 på Drottninggatan 71 A i Stockholm och har med tiden blivit ett av Europas största antikvariat med sina 800 kvadratmeter lokal som rymmer 10,000 hyllmeter och 200,000 böcker. Sedan 2009 har de hållit till i källarvåningen på Olof Palmes Gata 20B och har blivit ett uppskattat besöksmål för bokläsare.

Men den sista juni 2019 stänger antikvariatet sina dörrar för gott. Ekonomin går inte ihop längre. Bara hyran är på 68,000 kronor i månaden enligt butikschefen Henrik Einarsson, och konkurrensen från privata säljare på nätet blir allt mer kännbar.

Henrik Einarsson som har jobbat på antikvariatet i 25 år berättar till Svensk Bokhandel:

De senaste åren har varit så pass jobbiga att det är en relativ lättnad att få ett bra avslut på det hela. Det är det vi vill ha nu.

Henrik Einarsson, butikschef Alfa Antikvariat

Jag gör förstås det jag kan för att bidra till att det här antikvariatet får ett bra avslut, och vill därför rekommendera dig som har möjlighet att besöka Alfa antikvariat innan sista juni och se om du inte hittar några böcker du gillar. Fram till stängning är det 50% rabatt på allt i butiken, så det kan vara väl värt ett besök.

Antikvariatet har öppet måndag till fredag 10-18 och lördag 10-16. Först till kvarn får först mala, som ordspråket heter. För tips på böcker att hålla utkik efter kolla in vår inofficiella svenska litteraturkanon.

Vad som händer med de tiotusentals böcker de inte får sålda innan sista juni kan inte butikschefen Henrik svara på, det är upp till företagets pensionerade ägare Staffan Bengtsson med familj. Vi kan nog räkna med att en hel del hamnar på andra antikvariat, men böckerna går en osäker framtid till mötes. Rädda det som räddas kan.

Jag avslutar med några reflektioner från den alltid så kloka balkanbonden Boris Benulic:

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt