Handla våra historiska kartor

6 klassiska Astrid Lindgren-filmer alla barn i Sverige borde få se

Astrid Lindgrens filmer
Inger Nilsson vid 12 års ålder som Pippi Långstrump under en föreställning på RAI Amsterdam 1972. Foto: Nationaal Archief (CC BY-SA)

Pippi Långstrump och fem andra Astrid Lindgren-filmer som jag håller extra varmt om hjärtat.

Ingenting får mig att känna så mycket nostalgi som de Astrid Lindgren-filmer och berättelser jag växte upp med främst under 90-talet, filmatiseringar som redan då hade upp till 30 år på nacken.

De vackra miljöerna, närheten till naturen, människornas hårda men också glädjerika och meningsfulla liv, allmogekulturen, avsaknaden av bilbränder, terrordåd och bestialiska gruppvåldtäckter, många är faktorerna som bidrar till nostalgin jag känner när jag ser på filmerna med mina barn nu i vuxen ålder.

Ordet nostalgi kommer från grekiskans nostos (hemkomst, hemresa) och algos (smärta, lidande) och betecknar i uttryckets moderna betydelse en längtan eller saknad efter ett förflutet man har positiva associationer till. Längtan efter den oskuldsfulla barndomen.

Kanske det är så att Astrid Lindgrens filmer påminner mig om barndomens enkelhet, där äventyr låg bakom varje hörn och hela världen var en stor lekplats. Inga räkningar att betala, ingen stress, inga bekymmer Men jag känner också något mer. En saknad efter en tid jag själv aldrig har upplevt.

Här kommer mina 6 favoriter bland Astrid Lindgrens filmatiseringar som jag tycker alla barn i Sverige oavsett ursprung borde få se, för att få en glimt av vad Sverige en gång har varit (om än skildrat med Astrid Lindgrens fantasifulla sinne), och hur den svenska värdkulturen har gestaltat sig under förra århundradet.

Bullerbyn
Sevedstorp i Vimmerby, Småland, där Alla vi barn i Bullerbyn spelades in.
  1. Pippi Långstrump Se Pippi Långstrump på SVT Play
  2. Emil i Lönneberga
  3. Ronja Rövardotter
  4. Madicken Se Madicken på Öppet Arkiv
  5. Vi på Saltkråkan Se Vi på Saltkråkan på Öppet Arkiv (Var det bara jag som var pojkkär i Malin?)
  6. Alla vi barn i Bullerbyn

Tyvärr hittade jag inga nostalgiska bilder från filmerna som gick att använda då Saltkråkan AB håller stenhårt i upphovsrätten, men får jag gissa så lär bara namnen på filmerna vara nog för att frammana välbekanta bilder på din näthinna. Emil, Ida och Alfred, Ronja och Birk, Tjorven, Pelle, Melker och Båtsman, Pippi, Tommy och Annika. Ser du deras ansikten framför dig? Minns du deras röster?

Att som barn få se de här filmerna och uppleva Astrid Lindgrens fantastiska värld är långt ifrån en mänsklig rättighet. Men jag skulle inte dra mig för att slå fast att det är en svensk rättighet.

Så om du har barn och inte redan har gjort det, gör dem en tjänst och sätt dig ned med dem och se en Astrid Lindgren-film i veckan.

Så att de får lära känna det Sverige som en gång varit.

Men också vad Sverige kan bli igen, om vi vill.

Jag vill att mina barn och barnbarn ska få växa upp i Bullerbyn.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt